İçindekiler
Günlük hayatımızın artık vazgeçilmezi haline gelen akıllı telefonlar… Gerek içinde barındırdıkları gerek ise hayatımızı kolaylaştırmaları açısından kullanılamaz hale gelmeleri her kullanıcı için kabus gibidir. Yaşanabilecek en olumsuz senaryolardan biri de telefonlarımızın ıslanmasıdır. Peki bundan kurtuluş var mıdır, telefon eski haline döndürülebilir mi, kısacası bizler için önemli olan Islanan Telefon Nasıl Kurtarılır?
Telefon Islanınca Nasıl Kurtarılır?
Önceliğimizi telefonun düştüğü yerden en kısa sürede çıkartılmasına vermemiz gerekmektedir. Çünkü cihazın su ile temas süresi arttıkça geri döndürme ihtimali de bir o kadar azalmaktadır. Telefonu sıvının bulunduğu ortamdan aldıktan sonra derhal kapatmak da önemlidir. Çünkü cihaz çalışır haldeyken içine kaçmış olabilecek sıvı cihazın kısa devre yapmasına sebep olabilir.
Telefonu çıkarıp kapattıktan sonra hızlı bir şekilde ana ıslaklığı almak için havlu ya da yumuşak bezlerle kurulayın. Ancak bu süreçte telefonu güneşin altında asla bırakmayın. Çünkü anlık bir dalgınlık ile telefon güneşin altında unutulursa suyun yaratacağı hasardan daha fazlasını bile yaratabilir. Eğer mümkünse telefonun pil ve bataryasını da çıkararak onları da yumuşak bir bezle kurulayın.
Ekstra bir detay olarak telefona takılı konumda SİM kartı, SD kart ya da benzeri taşınabilir depolama alanları varsa bunları öncelikli olarak çıkarın. Çünkü telefonu kurtaramasız bile bu sayede hasarı daha aza indirmiş olabilirsiniz. Telefonda aksesuar olarak bulunan tüm fazlalıklardan kurtularak cihazın doğrudan hava ile temasını sağlayabilir böylelikle kurtarma olasılığını arttırabilirsiniz.
Bu işlemlerin devamında parçaları ayrı ayrı olacak şekilde telefonu nemi emecek malzemelerin içine koyabilirsiniz. Kesin bir sonuç söylemek zor olsa da bu saydığımız adımlarla beraber mevcut olasılığı en yüksek seviyeye çıkartmak mümkün.
Telefonu Pirince Yatırmak Ne İşe Yarar?
Öncelikle şunu belirtmeliyiz ki ıslanan telefonun kurtarılması için uygulanan pirince yatırma işlemi bir şehir efsanesi değil. Gerçekten işe yarayan ve günümüz dünyasında muhtemelen binlerce kişiyi masraftan kurtaran bir yöntem. Peki ıslanan telefonu pirince yatırmak ne işe yarar? Pirinç, doğası gereği nemi içine çeken bir üründür. Bu nedenle parçaları çıkarılmış şekilde pirince gömülen bir telefonda gözle göremediğimiz noktalardaki nem veya su parçaları dahi kurutulmuş olur. Bu şekilde ıslanan telefonun kurtarılma olasılığı artar.
Islanan Telefon Pirinçte Ne Kadar Bekletilir?
Tamam nemi ve ıslaklığı alması için telefonu pirince yatırdık ama telefon ne kadar süre orada kalacak? Gelin bu sorunun cevabına birlikte bakalım. Genel kanı telefonun 48 saat pirinç içerisinde kalması. Mümkünse ağzı kapanan bir torbada pirince gömülü şekilde. Ancak pirinçler nemi ve sıvıyı kendilerine çektikleri için bir yerden sonra terleme eğilimine girebilirler. Bu nedenle her ihtimale karşı ilk 24 saatin sonunda torbadaki ya da kasedeki pirinçlerin değiştirilmesi size fayda sağlayacaktır. İlk partinin yenilenmesinden sonra da 24 saatlik bir süreç yeterlidir. Yani toplamda 48 saat olacak şekilde telefonun pirince gömülmesi ıslanan telefonun kurtarılması noktasındaki en büyük kahramandır.