İçindekiler
Samsung’un orta segment serisi olan A serisinin tasarımıyla dikkat çeken A51 modelini bu yazımızda sizlerle inceleyeceğiz. Orta segment telefon pazarı oldukça kızgın durumda. Bu segmentte Xiaomi gibi bir rakibi olan Samsung bakalım bu telefonuyla iyi iş çıkarmış mı.
Galaxy A51 Tasarımı Nasıl?
Galaxy A51 yazımın başında da belirttiğim gibi dış görünüş anlamında gayet başarılı durduğunu söylemeliyim. Özellikle modelin prizma siyahı rengi gerçekten göz alıyor. Uzaktan baktığımızda gerçekten güzel gözüken bu tasarım biraz yakınlaşınca malzeme kalitesi açısından maalesef pek kaliteli değil.
Telefona ön kısmından bakmak gerekirse bizi delikli bir kamera tasarımı karşılıyor. Bu delikli tasarımın sağ veya sol köşede olması bana göre daha şık duruyor fakat bu telefonda Samsung ortada konumlandırmayı tercih etmiş gibi gözüküyor.
Telefonun ön tarafında Gorilla Glass 3 kullanılmış, arka tarafı ve çerçevesi plastik için ise plastik malzeme kullanılmış. Arka tarafındaki o göz alan kaplamanın oldukça fazla parmak izi tuttuğunu söylemeliyim. Hatta kılıfla birlikte kullanırken bile eğer şeffaf kullanıyorsanız tozları çekiyor ve çok rahat görebiliyorsunuz.
Telefonun sağ tarafında güç tuşu ve ses açma kapama tuşu konumlandırılmış. Güç tuşu ortaya doğru olduğu için ulaşmak kolay. Sol kısımın en üstüne çift sim ve sd kart sürprizli bir kızak mevcut. Telefonun alt tarafında kulaklıki type-c girişi ve hoparlör bulunuyor.
Telefonun kamera tasarımına gelecek olursak cihaz 4’lü kamera dizilimi ile birlikte geliyor. Bu kamera diziliminin s20 modeline oldukça benzediğini söylemeliyim.
Cihazımız maalesef toza ve suya dayanıklı bir tasarıma sahip değil.
Telefon 172 gram ve 7.9mm kalınlığında. El yormuyor ve ele iyi oturuyor.
Galaxy A51 Güvenlik Özellikleri
Cihazımız ekrana gömülü bir parmak izi özelliği ile geliyor. Bu parmak izi optik bir okuma sağlıyor. Maalesef çok hızlı çalıştığını söyleyemem, telefonda alternatif olarak yüz tanıma mevcut. Parmak izi yerine yüz tanıma tercih edilebilir hızlı çalışıyor.
Galaxy A51 Ekran Performansı
Akıllı telefonlarda önemli özelliklerden birisi de kuşkusuz ekran. Ekran ne kadar güzelse telefondan alınan zevk o kadar artıyor. Samsung Galaxy A51 6.5 inç büyüklüğünde bir ekran taşıyor. Bu ekran Super Amoled bir panelden oluşuyor ve 1080*2400 piksel çözünürlüğünde. Telefonun ekranı oldukça parlak. Güneş altında hiçbir sorun yaşamıyorsunuz.
Samsung Galaxy A51 Performansı
Cihazımız 8 çekirdekli Exynos 9611 ve 4 gb ram ile birlikte geliyor geliyor. Galaxy A51 Performans anlamında çok iyi seviyelerde olduğunu maalesef söyleyemem. Antutu sonucuna baktığımızda 113.051 gibi 3150 TL’lik fiyatına yakışmayan bir sonuç bizleri karşılıyor. Neredeyse aynı fiyata Mi 9T ile iki kat daha fazla puan aldığımızı görünce bu skor hiç cazip gelmedi.
Yinede bu performans size günlük kullanımda yeterli olacaktır. Oyun performansına gelecek olursak grafikleri biraz düşürmeniz gerekebilir.
Samsung Galaxy A51 Batarya Performansı
Galaxy A51 içerisinde 4000 mAH batarya taşıyor. Bu batarya kutudan çıkan 15w şarj aletiyle birlikte 1 saatte %63 dolarken, 1 saat 40 dakika gibi bir sürede %100 doluyor. Bana hala gereksiz gelen kablosuz şarj bulunmuyor.
Pil kullanımına gelecek olursak 90 dakika full hd video oynatırken %17 pil kullanımı, 30 dakika pubg mobile oynadığımızda ise %10 pil kullanımı mevcut.
Samsung Galaxy A51 Kamera Performansı
Galaxy A51 dörtlü bir kamera dizilimine sahip. Bu kameralar şu şekilde:
- 48 MP Ana kamera
- 12 MP Geniş açı kamera
- 5 MP Makro kamera
- 5 MP Derinlik algılayıcı
Galaxy A51 iyi fotoğraflar çekiyor fakat tabii ki bu telefondan amiral gemisi telefonlardan beklediklerimizi beklemek oldukça yanlış olacaktır. Bu telefon profesyonel işler için değil, sosyal medya için gayet yeterli fotoğraflar çektiğini söyleyebiliriz.
Son dönemlerde telefonlarda gördüğümüz yüksek megapikselli kameraları cidden hala anlayamıyorum. Özellikle Xiaomi’nin 108 mp kamerası akıllara zarar. Reklamlarında bu kamera ile çektikleriniz şu kadar büyüklükte basabilirsiniz filan diyorlardı. Dürüst olalım kim telefonda çektiği fotoğrafı koca duvara bastırmak ister ki? Bu telefonda da 48mp bir kamera var. Fotoğraflarınızın boyutunu yükseltip biraz fazla detay yakalayıp dinamik aralığı feda etmekten başka bir işe yaradığını söyleyemem.
Ultra geniş kamera A50 Modeline göre oldukça yol almış gibi gözüküyor ve hiç fena olmayan işler çıkarıyor.
Gece çekimlerine geldiğimizde kamera maalesef pek iyi diyemem. Telefonda gece modu mevcut fakat fotoğrafı oldukça kırparak yapıyor bu işi. Kameranız 8MP görüntüler vermeye başlıyor. Keskinliği biraz arttırıyor fakat renk açısından pek bir katkı sağlayamıyor bu mod.
Telefonun portre moduna gelecek olursak oldukça iyi çalışıyor fakat eğer saçlarınız biraz dağınıksa kaçırabiliyor. İnsan yüzünün dışında nesnelerde de iyi bir şekilde çalışmaya devam ediyor.
Galaxy A51 makro kamerası segmentindeki diğer makro kameralı telefonlara göre daha üstün bir iş çıkarmayı başarıyor. 3-5 cm mesafede dikkatli bir şekilde çekerseniz güzel görüntüler elde edebilirsiniz.
Ön kameraya gelecek olursak bizleri 32 MP bir selfi kamerası karşılıyor ve burada da tam bir göz boyama görüyoruz. Kameranın 32 MP ibaresine lütfen inanmayın. Tamam kabul ön kamerada 32 MP modu mevcut fakat bu özelliği seçerseniz hdr özelliğine veda ediyorsunuz. Kamera standart olarak 8MP çekiyor daha sonra bu görüntüyü 12MP’e çıkarıyor. Bu hali 32 MP halinden çok daha iyi oluyor bundan dolayı telefonu aldığınıza 32 MP hiç aktif etmeyeceğinize eminim.
Ön kamerada da portre modu mevcut fakat bu kameranın ön kameraya göre daha fazla hata yaptığını söylememe bile gerek yok diye düşünüyorum çünkü burada tüm işlemler tek kameraya ve yazılıma kalıyor.
Video performansı
Video performansına gelecek olursak Samsung beni yine bazı gariplikleriyle şaşırttı. Telefonun ana kamerası, geniş açı kamerası ve ön kamerası 4k 30 fps videolar çekebiliyor. Buraya kadar her şey normal. 1080 p 60 fps çekiyordur diyorsunuz değil mi? İlginç olarak bu sorunun cevabı hayır. 1080p çözünürlükte 30fps çekmeye devam ediyoruz. Telefonda optik imaj sabitleyici yok sabitlemeyi elektronik olarak yapıyor fakat üzülmeyin hiç fena değil. Ek olarak sesleri stereo olarak kaydetmesi sevindirici. Video kalitesine şöyle bir bakarsak orta düzeydeki bir telefon için gayet yeterli renkler doğru.
Sonuç
Bu telefona bu fiyatı vermek bana göre şu düşünceye sahip olmaktır: telefonumun Samsung olmasını istiyorum gerisi önemli değil. İçerisinde bulunan işlemci aynı segmentteki rakiplerinden oldukça geride. Samsung maalesef bu cihazıyla teknoloji ile arası pek iyi olmayan kişileri süslü reklam kampanyaları ve sosyal medyada avlamayı amaçlamış gibi gözüküyor. Kötü bir telefon asla diyemem. Sınıfındaki rakiplerine göre hafif ve zarif bir telefon, fakat bence bu fiyatlarda performans daha önemli bir ölçüt.